امروز جمعه 02 آذر 1403 http://alishafahi.cloob24.com
0

کلیه‌ kidney

کلیه‌ها یک جفت از اندام بدن انسان هستند که در دو سوی ستون فقرات و در قسمت پایین شکم قرار دارند. بالای هر کلیه یک غده آدرنال (Adrenal Gland) چسبیده ‌است. توده‌ای از بافت چربی و یک لایه بیرونی از بافت فیبری (فاسیای ژروتا)(Gerotas Fascia)، کلیه‌ها و غده‌های آدرنال را در بر می‌گیرد.

0

هیسترکتومی

هیسترکتومی عمل جراحی است که در آن رحم زن برداشته می‌شود. 

هیسترکتومی یا رحم برداری ممکن است به دلایل متفاوتی انجام شود:
•فیبروئیدهای رحمی که باعث تغییر موقعیت رحم از مکان معمولش به درون مجرای واژن شده باشند.
•سرطان رحم، گردن رحم یا تخمدان‌ها.

0

آتاکسی 

آتاکسی کلمه‌ای یونانی است که به معنای ناهماهنگی است. آتاکسی گروهی از بیماری‌های دستگاه عصبی را توصیف می‌کند که باعث می‌شوند افراد دچار حرکات کنترل‌نشده اندام‌ها، صورت و بدن شوند. آتاکسی ممکن است ارثی باشد یا سایر بیماری‌ها و عوارض آن را بوجود آورند.

0

پنج راه ساده جهت درمان گلودرد
گلودرد یکی از بدترین علائم سرماخوردگی هست، اما اگه سرما خوردید و دچار خارش و التهاب گلو شدید و حتی وقت رفتن به دکتر را ندارید و از آمپول زدن هم می‌ترسید می‌تو نین با این 5‌ روش گلو درد خودتون رو از بین ببرید.

1- جوش شیرین گزینه خوبی برای از بین بردن گلو درد است. مقدار کمی از آن را داخل آب گرم حل کرده و آن را قرقره کنید.

2- عسل و لیمو یکی از بهترین نوشیدنی‌های مخصوص است. این محلول حتی صدای شما را صاف می‌کند.


3- شاید باور نکنید اما سرکه سیب سرشار از مواد ضد باکتری است که می‌توانید از آن استفاده کرده و حتی قرقره کنید.


4- می‌توانید جو و عناب را با هم بجوشانید و هرشب کمی از آن را میل کنید این کار حتی سرفه‌های شما را هم تسکین می‌دهد.

5- برای تسکین گلو دردتان از هویج پخته هم می‌توانید استفاده کنید، 

0

بررسی اختلال عملکرد بطن چپ با استفاده از سنجشproBNP

Brain natriuretic peptide or B-type natriuretic peptide (BNP

)(also

ventricular natriuretic peptide or natriuretic peptide B)

اختلال عملکرد بطن چپ به عنوان بخشی از بیماری کرونر قلب،هایپرتانسیون شریان، بیماری دریچه‌ای و بیماری اولیه میوکارد می‌تواند مشاهده شود. اگر اختلال عملکرد بطن چپ درمان نشود و پیشرفت کند پتانسیل مورتالیتی بالایی به دلیل مرگ ناگهانی قلب دارد.


نارسایی مزمن قلب، سندرمی بالینی است که به دلیل نقص عملکرد پمپ قلب ایجاد می‌شود. با توجه به علائم بالینی، شدت نارسایی قلب به stageهایی (دسته بندی اتحادیه قلب نیویورک،New York Heart Assosiation Classification ([NYHA] I-IV))کلاسه بندی می‌شود. در دسته‌بندی بر اساس شاخص NYHA هرچه شماره stage بیمار بالاتر باشد سطح NT-proBNP افزایش می‌یابد که منعکس‌کننده شدت نقص قلب است. حساسیت بالای NT-proBNP تشخیص فرم‌های خفیف اختلال عملکرد قلب را که در افراد مبتلا به بیماری ساختارقلب مشاهده می‌شود و فاقد علائم بالینی‌اند امکان‌پذیر می‌سازد.


اطلاعات بالینی و فرآیندهای تصویربرداری برای تشخیص اختلال عملکرد بطن چپ به کار می‌روند. اهمیت پپتیدهای ناتریورتیک در کنترل عملکرد سیستم قلبی عروقی مشخص گردیده است. مطالعات حاکی از آن است که پپتیدهای ناتریورتیک می‌توانند برای تشخیص مشکلات بالینی همراه اختلال عملکرد بطن چپ استفاده شوند. پپتیدهای ناتریورتیک زیر شناسایی شده‌اند:


- پپتید ناتریورتیک دهلیزی (ANP)
- پپتید ناتریورتیک تیپ B (BNP)
- پپتید ناتریورتیک تیپ C (CNP)

و BNP به عنوان آنتاگونیست‌های سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدسترون با خاصیت ناتریورتیکی و دیورتیکی خود بر تعادل الکترولیت بدن اثر می‌گذارند. در مبتلایان به اختلال عملکرد بطن چپ، غلظت سرمی و پلاسمایی BNP و نیز قطعه انتهای آمینوغیر فعال و (NT-proBNP)افزایش می‌یابد. ProBNP متشکل از 108 آمینواسید، عمدتاً توسط بطن ترشح می‌شود و طی پروسه‌ای به BNP (108-77)(که از نظر فیزیولوژیک فعال است)و قطعه‌ی انتهای آمینو NT-proBNP (76-1)می‌شکند.


مطالعات نشان می‌دهند که NT-proBNP می‌تواند به عنوان ابزاری جهت تشخیص و پروگنوز به کار رود. غلظت NT-proBNP در سرم یا پلاسما با پروگنوز اختلال عملکرد بطن چپ ارتباط دارد. مشاهده شده است که بیماران مبتلا به احتقان قلب با مقادیر NT-proBNP بالای مقادیر میانه میزان مورتالیتی یکساله %53 در مقایسه با %11 بیماران با مقادیر زیر میانه دارند. در مطالعه‌یGusto lV که شامل بیش از 6800 بیمار می‌شد مشخص گردید که NT-proBNP قوی‌ترین شاخص پیشگویی مستقل برای مورتالیتی یکساله در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونر می‌باشد.


تغییرات NT-proBNP می‌تواند جهت ارزیابی موفقیت درمان در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد بطن چپ به کار رود. به علاوه NT-proBNP جهت استفاده در بررسی بازآرایی عروقی و بنابراین پایداری افراد در طی روند بهبود مناسب است.تغییرات آن می تواند راهنمای مهمی جهت تشخیص افتراقی نقص بطن چپ و بیماری ریوی باشد. همچنین میزان آن در سندرم حاد قلبی افزایش محسوسی پیدا می کند.

0
آزمایش ANA چیست؟ 

 اتوآنتی‌بادهای ضد هسته‌ای Anti Nuclear Antibodies


          بیماریهای خود ایمنی روماتیسمی را بطور کلی می‌توان به دو گروه دسته‌بندی نمود: بیماریهایی که طبیعت آنها سیستمیک و منتشر است (نظیر لوپوس اریتماتوس منتشر، سندروم شوگرن، اسکرودرما، آرتریت روماتوئید، واسکولیت اتوایمون، بیماری مختلط بافت همبند و انواع سندرومهای همپوشان). نوع دوم آنهایی هستند که یک بافت یا اندام مشخص درگیر بیماری هستند (نظیر بیماری تیروئید اتوایمون، میاستنی گراو و بیماریهای پوستی خاص مانند پمفیگوئید بولوس). 

تشخیص آزمایشگاهی این بیماری‌ها بدلیل تولید انواع اتوآنتی‌بادی‌ها که بعضاً بصورت مشترک در بیماریهای مختلف تولید می‌شوند کار ساده‌ای نیست و عدم اطلاع یا استفاده صحیح از تستهای تشخیصی اغلب باعث تشخیص اشتباه می‌گردد. امروزه در سیستم مراقبت‌های بهداشتی جاری دنیا، بسیار مهم است که تست مناسب برای تشخیص بیماریها درخواست و انجام گردد، نه فقط به منظور کاهش هزینه‌های بیماران بلکه از نقطه نظر آزمایشگاهی به منظور افزایش کارآیی و کاهش بار کاری پرسنل آزمایشگاهها و جلوگیری از هدر رفتن مواد و کیتها.

ANA آنتی بادی پروتئینی است که بر ضد مواد داخل هسته سلولها ایجادمی شود.این آزمایش بیشتر در بیماریهای خود ایمنی یا Autoimmune دیده می شود از خصوصیات این آزمایش این است که قبل از بروز علائم بیماری بطور واضح دیده می شود و مثبت می گردد.


 مواردی که  آزمایش ANA  مثبت می شود:
 
- آرتریت
 
- Systemic Lupus Erythematicدر 95%تا 99% موارد سیستمیک لوپوس اریتماتو مثبت می شود.
 
- راش
 - ترومبوسیتوپنی یا کمبود پلاکت خون thrombocytopenia
 - لوپوس دارویی Drug induced lupus که آنتی بادی بر علیه هیستون histon تولید می شود(پروتئین هسته قابل حل در آب است که سر شار از تیروزین tyrosine و آرژینین Arginine است).
نکته قابل توجه در آزمایش ANA این است که یک آزمایش ANA منفی بیماری SLE را غیر محتمل نمی سازد و این به خاطر طبیعت نوسانی در بروز بیماریهای خود ایمنی است. در اینگونه موارد که شک به این بیماریها قوی است شاید لازم باشد آزمایش ANA در آینده دوباره کنترل گردد.

به طور خلاصه آزمایش ANA در بیماریهای زیر مثبت می شود:

1- SLE active در 99% موارد
2- SLE inactive در 95% موارد
3- Drug induced SLE در 99% موارد
4- بیماریهای Mixed connective tissue در 99% موارد
5- Scleroderma در 95% 
6- در سندروم شوگرن در 75% موارد
7- در آرتریت روماتوئید Rheumatoid Arthritis در 50% موارد
8- هپاتیت مزمن اتوایمیون Autoimmune chronic hepatitis در 40% موارد
9- زنان سالم 4% تا 5%موارد
10- در بیماری ری نود Raynaud"s disease


تقریبا در 5% افراد طبیعی آزمایش ANA مثبت است که این درصد با افزایش سن افزایش می یابد بطوریکه در سن 70 سالگی به 20% میرسد.در بیماریهای Systemic connective tissue عیار آزمایش ANA بیش از 60٪ است.

تقریبا 5%بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید Rheumatoid arthritis  دارای ANA مثبت اما تست RF منفی دارند که در این موارد آزمایش Anti CCP توصیه می گردد که حساسیت بیشتری نسبت به آزمایش RF دارد. این آزمایش (Anti CCP)در 50% تا 60% در ابتدای بیماری آرتریت روماتوئید Rheumatoid arthritis (سه تا شش ماه پس از بروز علایم)مثبت می شود.در یک آزمایش Anti CCPمثبت بدون وجود علائم R.A در 95% موارد در آینده علائم بیماری RA آرتریت روماتوئید را پیدا می کنند.

ANA TEST با مصرف این داروها آزمایش ANA مثبت می شود:
1- Chlorpromazine 
2- Lithium carbonate
3- Practolol
4- Sulfonamides
5- Griseofulvin
6- Captopril
7- Propilthiouracil


این داروها علایم شبیه لوپوس ایجاد می کند:
1- Procacainamide
2- Hydralazine
3- Penicillamine
4- Isoniazoide
5- Sulffasalazine
6- Quinidine
7- Phenytoin
0
 

http://irannurse.ir/wp-content/uploads/2016/08/irannurse.ir_126_NIV.jpg

تهویه غیر تهاجمی(NIV):

Non Invasive   (Pressure Support)Ventilation

 

حمایت تهویه ای مکانیکی از طریق ماسک به جای لوله تراشه  در بیمارانی بصورت فزاینده ای با اقبال در بخش های اورژانس رو برو است.  این مد در بیماران با نارسایی تنفسی کم تا متوسط  مناسب است. بیمار باید به اندازه کافی برای پیگیری دستورات هوشیار باشد.

وضعیتهای بالینی  که سودمندی این مد در آنها به اثبات رسیده است شامل COPD، آسم در وضعیت تشدید شده،  CHF، بی ثبات با درجات پایین تا متوسط ادم ریوی یا ادم ریوی ناشی از ازدیاد حجم می باشند. 

این مد در بیشتر موارد به عنوان CPAP، و BIPAP  به کار می رود.  غالباً سوء برداشت  از BIPAP به این معنا است که آن را نوعی تهویه حمایتی فشاری می دانند که با تنفس های بیمار  فعال می شود در حالیکه در واقع بای پپ نوعی سی پپ به حساب میآید که که بین دو حالت فشار مثبت بالای راه هوایی و فشار مثبت پایین    راه هوایی  تغییر می کند در حالیکه دم و بازدم بیمار در همه جای آن آزاد است.

 

مرور مطالعات نشان می دهد که NPPV برای COPD با کاهش نیاز به انتوباسیون و مدت بستری مفید است. راهنماهای جدید توصیه می کند که NPPV به عنوان ضمیمه ای بر درمان های استاندارد در حملات COPD (PH

 

بر اساس مطالات فراتحلیلی استفاده از NPPV در آسم کمتر مفید شناخته شده است. اگرچه در پیامد های ثانویه  نظیر دفعات بستری، و طول مدت بستری در ICU و برخی پارامترهای ریوی مانند حداکثر سرعت جریان بازدمی موثر بوده است به هر حال سودمندی معینی را درباره مرگ و میر و دفعات انتوباسیون این بیماران نشان نداده است.

 

فواید NIV:

 1-کاهش احتمال بروز پنومونی بیمارستانی
2-افزایش راحتی
3-طبیعت غیر تهاجمی ونتیلاتور
 
موارد استفاده در نارسایی تنفسی نوع یک و دو، زمانی که لوله گذاری بیمار ضروری نیست.
 
 
منع استعمال:
 
1-بی ثباتی همودینامیک
2-دیس ریتمی
3-آپنه
4-عدم تحمل ماسک و عدم همکاری بیمار
5-عدم توانایی در حفظ راه هوایی باز
6- عدم توانایی در پاک سازی ترشحات
 
یک مطالعه نشان داد ماسک صورت بهتر از ماسک بینی تحمل می شود.
 
 
 
تهویه مکانیکی غیر تهاجمی با ماسک بینی یا صورتی و یک دستگاه BiPAP قابل ارائه است.
در این روش ازترکیب  PSV (ونتیلاتور)یا فشار مثبت راه هوایی دمی IPAP   و PEEP (ونتیلاتور)یا فشار مثبت راه هوایی باز دمی (EPAP)برای کمک به تنفس خودبخودی در بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.
 
در دم بیمار با دریافت PSV یا همان  IPAP حجم جاری و تهویه در دقیقه را افزایش می دهد که کاهش Paco2، افزایش تهویه آلوئلها و کاهش استفاده از عضلات تنقسی را بهمراه خواهد داشت. در بازدم بیمار با دریافت PEEP یا همان  EPAP ظرفیت باقیمانده عملی را افزایش داده که موجب افزایش Pao2 می گردد.
 
کلید موفقیت در این متد از نظر پرستاری فیت بودن ماسک می باشد بطوریکه نشت هوا و احساس ناراحتی با فیت بودن ماسک بر طرف می گردد.
 
استفاده از پانسمان transparent در مناطق فشار از نشت هوا و نکروز پوست جلوگیری می کند. وضعیت سر 45 درجه بالا خوابانده می شود. بیمار از نظر پری شکم و احتمال آسپیراسیون مانیتور می شود. در صورت نیاز از نازو گاستریک تیوب استفاده می شود.
 
معمولا در شروع این نوع تهویه ,بیمار مضطرب و ممکن است دچار دیس پنه  باشد در این زمان پرستار نبایستی بیمار را تنها بگذارد(حداقل 30 دقیقه). دادن آرام بخش زیاد ممنوع می باشد.