تامپوناد قلبی
تامپوناد قلبی (Cardiac tamponade)
در این اختلال مقادیر زیادی مایع در کیسه اطراف قلب (پریکارد)تجمع می یابد و روی قلب فشار آورده موجب می شود که پرشدگی بطن کاهش یابد. در نتیجه با هر انقباض قلبی خون کمتری به بیرون پمپ می شود. فشار حاصله ممکن است در اثر تجمع مایع، چرک یا خون بوجود آید. نتیجه نهایی کاهش حجم ضربه ای قلب و برونده قلبی است.
علل تامپوناد؛ ممکن است تروما، اورمی پس از تروما یا پس از جراحی یا پس از انفارکتوس میوکارد یا سرطان باشد. مایع ممکن است سریعا یا در طول زمان در پریکارد تجمع یابد. تامپوناد یک بیماری تهدید کننده زندگی است. میزان جدیت اختلال به میزان مایع تجمع یافته و میزان کاهش پر شدگی بطنی بستگی دارد.
پیش آگهی
تامپوناد قلبی یک اورژانس پزشکی است و مستلزم مداخلات فوری است از قبیل تخلیه مایع از پریکارد. زمانی که مایع داخل پریکارد خارج می شود، وضعیت بیمار سریعا تثبیت می شود. اگر مایع مجدد تجمع یابد، و عود کننده باشد، ممکن است جراحی لازم شود. پیش آگهی بیماری به اتیولوژی بیماری بستگی دارد.
علائم و نشانه های تشخیصی
♦ اتساع وریدهای گردن - تجمع مایع در پریکارد روی قلب فشار آورده و اجازه نمی دهد وریدهای گردنی و ورید ژگولار به طور کامل تخلیه شود. این موجب اتساع وریدهای گردنی می شود که در زمان دم شدیدتر است.
♦ بی قراری در اثر کاهش اکسیژن رسانی به مغز.
♦ گنگ و گم شدن صداهای قلبی - صداهای قلبی از میان مایع داخل پریکارد سمع می شوند بنابراین گنگ و پیچشی است.
♦ نبض متقاطع - در طی دم میزان SBP حدود 10 میلی متر جیوه یا بیشتر کاهش می یابد. نبض پارادوکس در اثر تغییر فشار داخل قفسه سینه و کاهش پرشدگی بطنی در طی دم رخ می دهد که با کاهش پرشدگی بطنی، کاهش برونده قلبی و افت SBP همراه است.
♦ تعریق
♦ تنگی نفس
♦ تاکیکاردی
♦ افت فشار خون
♦ خستگی
تست های تشخیصی
♦ اکوگاردیوگرافی: تصاویر سونوگرافیک قلب برای بررسی و شناخت موضع، ساختار و حرکات قلب. بطن و دهلیزها فشرده هستند. مایع در داخل ساک پریکاردیال یافت می شود.
♦ کاتتریزاسیون قلبی
♦ رادیوگرافی قفسه سینه بزرگی قلب را نشان خواهد داد اگر افوژن وجود داشته باشد
♦ الکتروکاردیوگرام برای مشخص کردن سایر مشکلات قلبی.
درمان
هدف از درمان این بیماری کاهش فشار وارده بر قلب می باشد که در اثر تجمع مایع در پریکارد رخ داده است. برای حمایت و تثبیت وضعیت بیماران، ممکن است موارد زیر لازم باشد.
♦ پریکاردیوسنتز - در این رویه، نیدلی به داخل پریکارد گذاشته می شود و مایع تخلیه می شود.
♦ تجویز داروهای آدرنرژیک - برای افزایش ریت قلبی و فشار خون
تشخیص های پرستاری
♦ اضطراب
♦ خونرسانی ناموثر بافتی
♦ کاهش برونده قلبی
مداخلات پرستاری
♦ پایش علائم حیاتی
♦ اطمینان از اکسیژناسیون کافی بیمار
منبع:سایت parastar.info
- لینک منبع
تاریخ: یکشنبه , 23 آبان 1395 (00:27)
- گزارش تخلف مطلب